Verkenners & Cahiers

Onderzoek vanuit de kunsten

Ieder jaar nodigen wij beeldend kunstenaars uit om op onderzoek uit te gaan in het Verborgen Landschap. In 2016 waren dat Gerco de Ruijter www.gercoderuijter.com/gerco, Arnold Schalks www.arnoldschalks.nl, Marena Seeling www.marenaseeling.nl en BiOP www.biop.nl/portfolio/transmute24.

Vanuit onze Artists-in-residence op Buitenplaats Koningsweg gingen zij als 'Verkenner' op pad waarbij de volgende, schijnbaar eenvoudige door hen te beantwoorden vraag centraal stond: waar ben ik? De antwoorden, hun bevindingen, werden gebundeld in cahiers - vormgegeven door Jaap Kroneman - die zowel geprint zijn als online op deze website staan.

Eerder was het de beurt aan Robbie Cornelissen, Erik Odijk, Jaap Kroneman, Marten Hendriks, Hester Oerlemans, Marc Bijl, Heidi Linck en Jeroen van Westen / Jan de Graaf.

Alle cahiers zijn te koop op CODE ROOD voor € 10,-. Per post ontvangt u een cahier voor € 13,-. Stuur in dat geval een mailtje naar caro©burodelsing.nl.

Het landschap als levend archief

Verborgen Landschap wil de noordrand van Arnhem ontwikkelen tot een 21e eeuws Landschapspark. We zien een park voor ons dat continue in beweging is en groeit.

In onze beleving kun je het landschap beschouwen als een levend archief: een archief waarin je de interactie tussen mens en omgeving kunt 'lezen'. Een archief waarin, als je goed kijkt, de telkens veranderende opvattingen die tot de vormgeving en het gebruik van ons landschap leiden zich weer­spiegelen. Kennis hierover leidt niet alleen tot meer inzicht in hoe onze omgeving tot stand komt, het helpt ook om na te denken over je eigen plaats daarin.

Anders kijken

‘Anders kijken’ helpt om nieuwe kansen in het landschap op te sporen. Daarvoor is het nodig om in het landschap ‘lagen’ uit het verleden te onderzoeken en nieuwe verhalen toe te voegen die een toekomstige betekenis geven aan het gebied. Vandaar dat St. Verborgen Landschap ieder jaar kunstenaars uitnodigt om als 'Verkenner' op pad te gaan in het Verborgen Landschap. Door hun bevindingen wordt aan het landschap als het ware een nieuwe informatielaag toegevoegd waarop volgende kunstenaars en landschapsarchitecten weer kunnen doorwerken.

^ Naar boven