SONSBEEK 2016 & CODE ROOD: MOVING IMAGES

De CODE ROOD-editie van augustus 2016 stond volledig in het teken van SONSBEEK '16 (www.sonsbeek.org). Curator van SONSBEEK ’16 - het collectief ruangrupa (Jakarta) had CODE ROOD gekoppeld aan Tranzitdisplay, een Praags collectief. Samen nodigden zij Tsjechische en Nederlandse kunstenaars uit om filmscènes te maken met als decor de gebouwen op het terrein die in WOII en de Koude Oorlog in gebruik waren.

Publiek werd uitgenodigd om een cinematografische wandeling te maken waarbij je in diverse gebouwen verschillende werken van kunstenaars tegenkwam. In een van de gebouwen werd het geheel van de filmscènes getoond. Voor Verborgen Landschap maakte kunstenaar Marc Bijl een interventie bij de als boerenschuur vermomde vliegtuighangar direct áchter Buitenplaats Koningsweg.

Op zaterdagavond was er in de tentoonstellingsruimte de M.I.R een video installatie te zien van Patty Struik.  In het naastgelegen stookhuisje was er een filmvertoning uit het archief van het OK Video-festival uit Jakarta. Op zaterdagavond vond een performance plaats van Frans van Lent.

Deelnemers > tranzitdisplay : Zbynek Baladrán,Vít Havránek, Tereza Stejskalová / PORTIERSLOGE : Bart Lodewijks (commissioned by Mirjam Geelink) / KAPEL : vGtO (commissioned by Brieke Drost) / M.I.R. : OK.Video Jakarta and Patty Struik (commissioned by Alphons ter Avest) / GUESTROOM : Frans van Lent (commissioned bij Sibylle Eimermacher, Jeroen Glas, Oscar Lourens) / TRANSMUTE24 : Gijs Verhoofstad & Max Kuiper (commissioned by BiOP) / VERBORGEN LANDSCHAP : Marc Bijl (commissioned by Hans Jungerius & Caro Delsing).