Vliegtuighangar

In de noordrand van Arnhem liggen bijzondere panden die vragen om herbestemming. Met een nieuwe bestemming kunnen zij bijdragen aan de uitstraling van Arnhem en het Landschapspark.

Net buiten Buitenplaats Koningsweg ligt in een prachtige akker een zeldzame Duitse vliegtuighangar. Deze hangar, een rijksmonument, heeft een T-vormige plattegrond en werd uit camouflage overwegingen door de Duisters uitgevoerd als agrarisch bedrijfsgebouw. Verborgen Landschap is in gesprek met de gemeente om deze bijzondere hangar te kopen met het doel de hangar door middel van restauratie en een zorgvuldig ontwerp te transformeren tot een bezoekerscentrum c.q. projectlocatie.

De combinatie van de T-vorm, constructie plus de ligging in een gebied vol historie, maakt dat de hangar als een venster in de huidige tijd in 1 klap het verhaal kan verbeelden van een verborgen maar boeiende geschiedenis. Daarmee kan de hangar als hét brandpunt gaan fungeren waarbij heden en verleden tot de verbeelding sprekend samenkomen.

Verborgen Landschap ziet een projectlocatie voor zich waar door middel van een relevante programmering een relatie wordt gelegd tussen de geschiedenis en het heden en waar ruimte is voor presentaties, lezingen, symposia, debat, workshops, hedendaagse beeldende kunst en performances.

Herbestemmingsonderzoek

Eerder voerden wij samen met Bureau Buiten (www.bureaubuiten.nl) twee herbestemmingsonderzoeken in het gebied uit, o.a. naar een cluster van gebouwen op Buitenplaats Koningsweg met een herbestemmingsopgave tot hotel. Deze onderzoeken werden gefinancierd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, met een co-financiering vanuit de gemeente Arnhem en KWP.

Een ander aansprekend gebouw in het gebied dat zich uitstekend leent voor herbestemming is Bunker Diogenes. Deze kolossale bunker werd door de Duitsers gebouwd en was het centrale punt voor de luchtverdediging van Noordwest-Europa. De bunker komt op termijn vrij. Wij zien hier een tentoonstellingsruimte voor ons waar hedendaagse beeldende kunst en oorlog elkaar treffen (Tate Modern meets World War II). Maar ook een tijdelijk hotel met restaurant, voorzien van tijdelijke projecten met aandacht voor erfgoed en creatief Arnhem: beeldende kunst, design en lokaal eten. Grote kans hierbij is ook de Duitse markt.

^ Naar boven

Verborgen Landschap

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Verborgen Landschap? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief.

^ Naar boven